Конгреси и семинари

3. Конгрес трансфузиолога Србије и Црне горе са међународним учешћем

Конгрес трансфузиолога са међународним учешћем организује се сваке четврте године.

Трећи Конгрес трансфузиолога Србије и Црне Горе са међународним учешћем одржан је од 8. до 11. новембра 2006. године у Београду у Сава Центру, у организацији Удружења трансфузиолога Србије и Црне Горе и Секције за трансфузиологију Српско лекарског друштва, а под покровитељством Министарства за здравље Републике Србије и Министарства за здравље Црне Горе.

Циљ организовања Конгреса је био да се размотре актуелни проблеми трансфузиолошке праксе, да се прикажу нова достигнућа за спровођење што ефикасније и сигурније хемотерапије, размене досадашњих искуства и укаже на перспективе развоја трансфузиологије.

Научни програм Конгреса је обухватио све значајне аспекте савремене трансфузиологије. Пријављен је 151 рад за теме: Безбедна трансфузија, имунохематологија и пренатална заштита, хемотерапија, имунобиологија и терапијска примена, аферезе и аутологне трансфузије, хемостаза, квалитет у трансфузиологији.

На Конгресу је учествовало преко 320 стручњака из Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније, Хрватске, БиХ, Републике Српске, Грчке, САД. У оквиру 8 сесија презентовано је 67 радова као и усмена излагања и 70 радова кроз постер презентације. Одржано је 7 планарних и 11 уводних предавања стручњака из наше земље и гостију из Љубљане, Загреба, Хјустона, Атине.

Пленарна и уводна предавања, као и сажеци прихваћених радова за усмену и постер презентацију су штампани у часопису Билтен за трансфузиологију.

Одржан је округли сто „Služba za transfuziju krvi – put ka budućnosti" на коме је приказана досадашња активност и даље смернице реорганизације националне трансфузиолошке службе, презентован достигнути ниво реформе трансфузиолошке службе Црне Горе и улога Црвеног крста Србије у мотивацији давалаца крви.

  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.