Конгреси и семинари

5. Конгрес трансфузиолога Србије са међународним учешћем

У Београду је од 06. до 08. новембра 2014. године одржан 5. Конгрес трансфузиолога Србије са међународним учешћем у организацији Удружења трансфузиолога Србије и Секције за трансфузиологију Српског лекарског друштва. По први пут, на Конгресу ове године, уприличена је организација “Tehničarskog dana”.

Покровитељи Конгреса били су Министарство здравља и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије.

Учешће на 5.Конгресу трансфузиолога Србије са међународним учешћем је акредитовано одлуком Здравственог савета Србије - А-1-1319/14 са: 13 бодова за пленарно и уводно предавање, 11 бодова за усмену презентацију, 9 бодова за постер презентацију и 7 бодова за пасивно учешће.

Састанку је присуствовало 498 регистрованих учесника из следећих земаља: Србија, Хрватска, Словенија, Црна Гора, Република Македонија, Италија, Шведска, Чешка Република, Федерација Босне и Херцеговине, Аустрија, САД, Француска, Словачка, Република Српска.

Научни програм је обухватио осам различитих области трансфузијске медицине: квалитет у трансфузиологији, добровољно давалаштво крви, имунохематологија, имунобиологија и трансплантација, хемостаза, трансфузијом преносиве болести,клиничка трансфузиологија и компоненте крви.

На конгресу су изложена четири пленарна, петнаест уводних и деведесет девет усмених предавања. У оквиру постер сесије представљено је деведесет пет постер презентација.

Учесници 5. Конгреса трансфузиолога Србије са међународним учешћем попуњавали су евалуациони упитник који се односио на организацију, квалитет и актуелност научног програма. Просечна оцена опште евалуације програма Конгреса је 4,62.

У оквиру Научног програма Конгреса, стручњаци из Института за трансфузију крви Србије су одржали 2 уводна, 22 усмена предавања и 14 постер презентација.

Техничари Института за трансфузију крви Србије су у оквиру “Tehničarskog dana” одржали 1 уводно, 9 усмених предавања и 4 постер презентације.

У Београду, 22. децембар 2014.
Проф. др сц. мед. Бела Балинт
Председник Конгреса
Прим. др сц. мед. Снежана Јовановић Срзентић
Председник Организационог одбора


  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.