Шта све могу да донирам?

Давање тромбоцита - Тромбоцитафереза

Позивамо Вас да се добровољним давањем тромбоцита поступком тромбоцитаферезе, који је за Вас безбедан, а некоме спашава живот, придружите породици добровољних давалаца крви.

Тромбоците можете дати у Институту за трансфузију крви Србије, у Београду, у улици Светог Саве 39.
За све додатне информације дођите лично или нас позовите на телефоне 011/3812716 или 011/3812721 сваког радног дана од 7 до 15 часова.


Шта су тромбоцити и која је њихова улога?

Тромбоцити (крвне плочице) су ситне крвне ћелије које су потребне за заустављање крварења.


Колико има тромбоцита и где се стварају?

Нормалан број тромбоцита је 150000-450000 у милилитру крви.Тромбоцити се стварају у костној сржи. Животни век тромбоцита је око недељу дана, после чега се разграђују и нестају из циркулације.


Коме треба применити трансфузију тромбоцита?

Трансфузија тромбоцита се примењује оним болесницима код којих је број тромбоцита толико смањен да је недовољан да спречи крварење што може довести и до животне угрожености.
Концентровани тромбоцити добијени тромбоцитаферезом се одмах дају болеснику код кога постоји опасност од искрварења и само једна доза је довољна да спасе живот. Тако припремљени тромбоцити могу да се чувају до 5 дана.


Како добијамо тромбоците које треба дати болесницима?

Из сваке јединице крви која се добија од добровољних давалаца могу се припремити тромбоцити. Међутим, количина добијених тромбоцита је мала и потребно је да неколико особа да крв (шест до осам) да би се припремили тромбоцити за једног болесника.
Тромбоцити се могу припремити и поступком који се назива тромбоцитафереза. Тада, добијена количина тромбоцита од једног даваоца јесте једна терапијска доза за болесника.


Шта је тромбоцитафереза?

Тромбоцитафереза је поступак издвајања и прикупљања тромбоцита из периферне крви, уз истовремено враћање свих осталих састојака крви, помоћу апарата који се назива сепаратор крвних ћелија.


Да ли је давање тромбоцита безбедно?

Давање тромбоцита је безбедно.
Број тромбоцита који се издваја из крви даваоца мали је у односу на укупан број тромбоцита у крви и не угрожава нормално функционисање организма, а обнови се за 48 сати.
Не постоји ризик од добијања болести које се могу пренети путем крви, јер је сет за тромбоцитаферезу и сав остали прибор који се користи у процедури за једнократну употребу.


Ко може бити давалац тромбоцита?

Давалац тромбоцита може бити свака здрава особа старости од 18 до 60 година.
По обављеном лекарском прегледу и добијању свих потребних информација , узимају се узорци крви за неопходне анализе (одређивање крвне групе, крвне слике, и изводе се тестирања на болести које се могу пренети путем крви -ХИВ, жутица типа Б, Ц и сифилис). Тек по добијању задовољавајућих резултата тестирања, приступа се извођењу поменуте процедуре.


Колико се често могу давати тромбоцити?

Тромбоцити се могу давати сваких 15 дана, односно 24 пута годишње.


  • Пријем добровољних давалаца крви
  • Радним даном 07-19 ч,
    Суботом 08-15 ч
  • Пријем пацијената и трудница
  • Радним даном 08-13 ч
© Институт за трансфузију крви Србије. Сва права задржана.